Un cunoscut pizzer din Napoli, Errico Porzio, care deține în total 18 restaurante în întreaga Italia, semnalează că fenomenul clienților care comandă, mănâncă și fug fără să plătească este în creștere.
„Mi se întâmplă de cel puțin 5 ori pe lună, aproape mereu sunt gesturi premeditate.

Nu sunt persoane aflate în dificultate, ci oameni care o fac pe șmecherii", spune acesta, pentru Corriere della Sera.
El descrie și modul lor de operare: intră, comandă mâncare și băutură fără limită, apoi profită de momentele când localul este aglomerat și fug fără să plătească, arată G4Food.

„Am verificat imaginile camerelor video: se vede clar că intră cu intenția de a fugi”, explică Porzio.
Fenomenul apare în special la final de săptămână, iar responsabilitatea aparține exclusiv celor care comit gestul: „Nu accept ca personalul să plătească din buzunar nota neachitată. Ei servesc la mese, nu trebuie să alerge după hoți”.
Un episod recent de acest gen a avut loc în timpul petrecerii ocazionate de sărbătoarea ultimului scudetto câștigat de clubul de fotbal de la Napoli.

Atunci, șase tineri francezi au fugit fără să plătească, ei au fost apoi identificați de către proprietarii localului și puși să aleagă: ori plătesc, ori vor fi dați pe mâna poliției.
Au ales prima variantă.